Jemy nie tylko ustami, czasami jemy również oczami. Kto z nas nie złapał się nigdy na tym, że pysznie wyglądając danie, kusiło go do tego stopnia, że wydawało mu się, że zje je wzrokiem? Często odpowiednia estetyka podania albo piękne ozdobienia ciasta czy deseru zwiększa nasz apetyt. Cudny zewnętrzny wygląd na przykład ciasta, wyzwala w nas nieposkromioną ochotę spróbowania deseru. Wyjątkowe wypieki, ślicznie przyozdobione cudnymi motywami, są także zachętą do zrobienia zakupów w cukierni.
Masa cukrowa - czyli kolorowa estetyka ciast i tortów
Masa cukrowa to cukierniczy przepis na ciasta o wyjątkowym wyglądzie. Jest ona jadalna i niezwykle plastyczna. Dzięki tym dwóm podstawowym zaletom służy do formowania bajecznych ozdób na ciasta i tory. Z masy cukrowej wyrabia się okazjonalne figurki, kwiaty, listki i wiele, wiele zdobień cukierniczych, potrzebnych na dane okazje. Masa posiada duży wybór kolorów, co sprawia, że powstałe z niej ozdoby jeszcze bardziej przykuwają wzrok i budzą apetyt.